Muffinki z rabarbarem
Już ponad tydzień mamy cudowną pogodę ! Słońce i temperatura powyżej 24 stopni sprawiają, że nie da się siedzieć w domu… Kolejny weekend spędziliśmy poza domem, ale trzeba korzystać z pogody bo nie wiadomo kiedy się skończy. Podobno ten miniony weekend był najcieplejszy od 8 lat:) Dla nas sobota minęła pod znakiem prawie 40 kilometrowej wycieczki rowerowej (o której może uda mi się zrobić oddzielny wpis…) a niedzielę spędziliśmy ze znajomymi nad morzem. Ponieważ wypadało zabrać jakąś przekąskę nad nad morze, to po powrocie z naszej sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis na muffinki z rabarbarem wprowadzę w pierwszej kolejności, aby więcej osób mogło cieszyć się ich smakiem….
P.s Dzisiaj od mojego Sąsiada dostałam kilka łodyg rabarbaru więc pewnie coś jeszcze ukręcę..;)
Muffinki z rabarbarem – składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 240 ml mleka
- 115 ml oleju
- 2 jajka
- 200 g rabarbaru
1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Mleko wymieszać z olejem i jajkami. Wlać do suchych składników i wymieszać.
3. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie dodać do masy i delikatnie wymieszać.
4. Masę nalewać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości papilotek. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20-30 minut (w zależności od wielkości papilotek)
Smacznego
Drukuj / PDF