Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Muffinki z marmoladą  "pączkowe"

Bardzo, bardzo dobre muffinki! Robiłam je już drugi raz, za drugim razem wiedziałam, co zmienić w oryginalnym przepisie, aby były jeszcze lepsze. Tak smakowały, że z 18, które upiekłam wieczorem, rano na talerzu były 2... ;)

Muffinki z marmoladą "pączkowe"

Na 18 małych muffinek

Suche:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Mokre:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
  • dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka

Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!

Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!

Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)

Zdjęcie - Muffinki z marmoladą  "pączkowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki z marmoladą  "pączkowe" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów