Muffinki z marmoladą "pączkowe"
Bardzo, bardzo dobre muffinki! Robiłam je już drugi raz, za drugim razem wiedziałam, co zmienić w oryginalnym przepisie, aby były jeszcze lepsze. Tak smakowały, że z 18, które upiekłam wieczorem, rano na talerzu były 2... ;)
Muffinki z marmoladą "pączkowe"
Na 18 małych muffinek
Suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Mokre:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- aromat waniliowy
Dodatkowo:
- twarda marmolada lub dżem (u mnie różana)
- dodatek (do ozdoby na wierzch): u mnie polewa krówkowa oraz czekoladowe kółeczka
Składniki mokre wymieszać osobno, suche osobno, a następnie połączyć jedne z drugimi. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli macie blachę metalową, trzeba ją wyłożyć papilotkami. Jeśli silikonową, proponuję wysmarować ją tłuszczem oraz wysypać krupczatką - wyjęcie muffinek będzie o wiele łatwiejsze, a poza tym nabiorą kruchości na zewnętrznej warstwie! Pycha!
Do blaszki nakładać łyżkę masy, łyżeczkę marmolady (można rozłożyć na całej powierzchni) i ponownie łyżkę masy. Muffinki piec w 190'C do zrumienienia - i tu uwaga! W oryginalnym przepisie było 40 minut, u mnie wystarczyło 25 minut! Nie wiem, czy to wpływ mojego baaaaardzo starego piekarnika, więc po 25 minutach sprawdźcie, czy już są zarumienione!
Udekorować po ostygnięciu (ale pyszne są jeszcze ciepłe...)