Muffinki z jabłkami i cynamonem
Składniki na około 18 sztuk:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka miodu
220 g jogurtu naturalnego
2 jajka
120 g stopionego masła
50 g siekanych migdałów
Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut.