Muffinki z czekoladą
Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje.
Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe.
Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze się udają i możemy je upiec ze składników, które zazwyczaj mamy domu.
Ponieważ zabrakło mi tym razem papilotek, więc moje muffinki z czekoladą upiekłam w foremkach do babeczek. Prawda, że ładnie się prezentują ?
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą - składniki proporcje na około 10-12 muffinek
jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej)
- 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego***
- 100g czekolady posiekanej czekolady
*** Od ponad roku nie używam cukru waniliowego, zastępując go ekstraktem waniliowym. Po przetestowaniu ekstraktów różnych producentów, najwyżej oceniam ekstrakt waniliowy z ziarenkami produkowany przez firmę Eurovanille. Nie należy do najtańszych, ale jest bardzo wydajny. W Polsce można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Jak przygotować muffinki z czekoladą Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu), formę do muffinek wykładam papilotkami.
Kiedy piekarnik się nagrzewa, w jednej misce mieszam wszystkie suche składniki - mąkę, cukier i proszek do pieczenie. W drugiej mieszam rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, tłuszcz (roztopione i przestudzone masło lub margarynę albo olej) i mleko lub wodę.
Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce.
Jak przygotować muffinki z czekoladą w Kohersen Mycook Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu), formę do muffinek wykładam papilotkami.
Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 10 sekund, obroty 5
Dodaję pozostałe składniki i miksuję 15 sekund, obroty 5
Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut.
Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce.
Muffinki z czekoladą