Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami pod chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, szybkie wykonanie i niesamowity smak muffinek.

Ciasto z borówkami z tego przepisu jest genialne. Wilgotne dzięki śmietanie, nie za lekkie i nie za ciężkie. W środku soczyste borówki, które fajnie przełamują smak. Całość przykryta cynamonową kruszonką.

Mój ulubiony przepis na muffinki z borówkami, który możesz wykonać także z innymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Zdjęcie - Muffinki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI

ILOŚĆ: 8 babeczek

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka duże, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g borówek, świeżych

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Jajka mieszamy razem z cukrem, śmietaną, olejem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (możesz użyć na chwilkę miksera na najniższych obrotach). Na koniec dodajemy borówki i ponownie mieszamy.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i mieszamy, aż do powstania grudek. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości foremek i oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do zarumienienia i suchego patyczka.

Zdjęcie - Muffinki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy