Muffinki z białą czekoladą
Przepis na te muffinki pochodzi z książki kucharskiej "Chocolate bakes". Babeczki są mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku.
Składniki na 12-18 muffinek:
Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku . W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok. Do masy maślano - jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę, proszek. Następnie wmieszaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz mleko. Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Rozpuść pozostałą czekoladę, łyżeczką bądź widelczykiem rozprowadź czekoladę po wierzchu każdej babeczki, obsyp kolorowym cukrem.
Wydrukuj przepis
Składniki na 12-18 muffinek:
- 100g masła lub margaryny
- 175g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 275g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g roztopionej białej czekolady
- 125 ml lekko podgrzanego mleka
- 25g białej czekolady do dekoracji
- odrobina kolorowego cukru do dekoracji
Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku . W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok. Do masy maślano - jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę, proszek. Następnie wmieszaj rozpuszczoną białą czekoladę oraz mleko. Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Rozpuść pozostałą czekoladę, łyżeczką bądź widelczykiem rozprowadź czekoladę po wierzchu każdej babeczki, obsyp kolorowym cukrem.
Wydrukuj przepis