Muffinki z aronią
Czy dobre babeczki? Pyszne!
Według przepisu Cukierniczych kreacji Charlotte.
Składniki (na ok. 12 muffinek):
- 1 szklanka otrąb żytnich;
- 0,5 szklanki zarodków pszennych;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego;
- opcjonalnie: trochę mleka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 2/3 szklanki cukru (trzcinowego lub, jak akurat u mnie, zwykłego z dodatkiem waniliowego);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- pół łyżeczki soli;
- pół szklanki owoców aronii (świeżych bądź mrożonych).
1. Otręby i zarodki mieszamy z jogurtem. Jeśli masa jest za gęsta i mamy problem z rozmieszaniem, dodajemy trochę (jedną łyżkę, dwie) mleka. Odstawiamy na 10 minut.
2. Do większej miski wlewamy olej, wbijamy jajko, sypiemy cukier i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy jogurt z otrębami i zarodkami, i ponownie dokładnie mieszamy.
4. Do mniejszej miski sypiemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
5. Do większej miski (tej z olejem, jajkami itp.) wrzucamy zawartość mniejszej miski. Dorzucamy aronię. I - oczywiście! - mieszamy, ale tym razem tylko do połączenia się składników (grudki mają zostać, grudki są fajne). Jeśli ciasto jest zbyt suche, gęste, zbite, dodajemy kapkę mleka.
6. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut (do suchego patyczka).
Według przepisu Cukierniczych kreacji Charlotte.
Składniki (na ok. 12 muffinek):
- 1 szklanka otrąb żytnich;
- 0,5 szklanki zarodków pszennych;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego;
- opcjonalnie: trochę mleka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 2/3 szklanki cukru (trzcinowego lub, jak akurat u mnie, zwykłego z dodatkiem waniliowego);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- pół łyżeczki soli;
- pół szklanki owoców aronii (świeżych bądź mrożonych).
1. Otręby i zarodki mieszamy z jogurtem. Jeśli masa jest za gęsta i mamy problem z rozmieszaniem, dodajemy trochę (jedną łyżkę, dwie) mleka. Odstawiamy na 10 minut.
2. Do większej miski wlewamy olej, wbijamy jajko, sypiemy cukier i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy jogurt z otrębami i zarodkami, i ponownie dokładnie mieszamy.
4. Do mniejszej miski sypiemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
5. Do większej miski (tej z olejem, jajkami itp.) wrzucamy zawartość mniejszej miski. Dorzucamy aronię. I - oczywiście! - mieszamy, ale tym razem tylko do połączenia się składników (grudki mają zostać, grudki są fajne). Jeśli ciasto jest zbyt suche, gęste, zbite, dodajemy kapkę mleka.
6. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut (do suchego patyczka).