Muffinki różane na Walentynki

Muffinki różane na Walentynki

Czekoladowe muffinki z cukrowymi różyczkami, które wykonałam własnoręcznie, choć można użyć gotowych ozdób.

Ucieszą na pewno obdarowanego w dniu sw. Walentego. Doskonały, elegancki prezent dla ukochanego, zapakowany w slicznym pudełeczku.

Zdjęcie - Muffinki różane na Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 18 szt.

  • 85 g miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki mleka
  • 60 g gorzkiej czekolady

oraz

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 300 g białej masy cukrowej
  • kolorowe barwniki żelowe
  • listki mięty
  • cukier puder /do podsypania/

Zdjęcie - Muffinki różane na Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki różane na Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku i ucierać.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i przesiane dodać do utartej masy, dolewając mleko.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać na koniec.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Formę do muffins spryskać olejem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami i  nakładać do 3/4 wysokości ciasta.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
  7. Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
  8. Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do uzyskania półgęstej konsystencji.
  9. Posmarować wierzch każdej muffinki.
  10. Wczesniej masę cukrową podzielić na kawałki, i każdy połączyć z innym barwnikiem.
  11. Blat podsypać cukrem pudrem i cienko rozwałkować, pociąć na 2 cm paski, każdy o 6-8 długości, w zależności od wielkości różyczki.
  12. Luźno zwijać pasek, scisnąć u podstawy i formować różyczki.
  13. Odstawić do wysuszenia na 1 godzinę.
  14. Na niezastygłą jeszcze czekoladę ułożyć kwiatki, udekorować świeżymi listkami mięty.

Smacznego ?

Zdjęcie - Muffinki różane na Walentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów