Muffinki różane na Walentynki
Czekoladowe muffinki z cukrowymi różyczkami, które wykonałam własnoręcznie, choć można użyć gotowych ozdób.
Ucieszą na pewno obdarowanego w dniu sw. Walentego. Doskonały, elegancki prezent dla ukochanego, zapakowany w slicznym pudełeczku.
Składniki na 18 szt.
- 85 g miękkiego masła lub margaryny
- 100 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g ciemnego kakao
- 2-3 łyżki mleka
- 60 g gorzkiej czekolady
oraz
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 300 g białej masy cukrowej
- kolorowe barwniki żelowe
- listki mięty
- cukier puder /do podsypania/
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku i ucierać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i przesiane dodać do utartej masy, dolewając mleko.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać na koniec.
- Dokładnie wymieszać.
- Formę do muffins spryskać olejem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami i nakładać do 3/4 wysokości ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
- Wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
- Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do uzyskania półgęstej konsystencji.
- Posmarować wierzch każdej muffinki.
- Wczesniej masę cukrową podzielić na kawałki, i każdy połączyć z innym barwnikiem.
- Blat podsypać cukrem pudrem i cienko rozwałkować, pociąć na 2 cm paski, każdy o 6-8 długości, w zależności od wielkości różyczki.
- Luźno zwijać pasek, scisnąć u podstawy i formować różyczki.
- Odstawić do wysuszenia na 1 godzinę.
- Na niezastygłą jeszcze czekoladę ułożyć kwiatki, udekorować świeżymi listkami mięty.
Smacznego ?