Muffinki owieczki
W tych babeczkach zakochałam się już ponad 2 lata temu. Cały czas zabierałam się, żeby je zrobić na święta Wielkanocne... ale jakoś nigdy nie zdążyłam :( W tym roku miałam o wiele silniejsze postanowienie. Po prostu zabrałam się za nie wcześniej :) I są! Mam swoje wymarzone stadko! Podstawę stanowią delikatne waniliowe babeczki, wypełnione w środku kremem śmietanowym, a otacza je puszysty krem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz waniliowe pianki mini-marshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :)
Składniki na babeczki:
- 1½ szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 150 g marcepanu
- 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows
- czarny barwnik spożywczy w płynie
- białe cukiereczki perełki
Z marcepanu ukształtować główki i uszka owieczek. Osadzić oczka z białych cukiereczków i narysować źrenice cienkim pędzelkiem maczanym w czarnym barwniku. Nozdrza odcisnąć wykałaczką (fot.6).
Przykleić główki oraz poprzecinane na pół (najlepiej za pomocą nożyczek) połówki pianek mini-marshmallows.
Inspiracja wyglądu: internet
drukuj przepis