Muffinki na maślance z owocami
Choć po porzeczkach pozostały już tylko wspomnienia i na świeże trzeba będzie poczekać do nastepnego roku, mogę zaproponować upieczenie pysznych babeczek z mrożonymi owocami lub zastapić je innymi , sezonowymi.
Szybki i prosty przepis na przygotowanie sezonowego deserku i.... zapewniam ,że te babeczki smakowały wyśmienicie.....
Składniki: /12 szt/
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g stopionego masła
- 0,5 szklanki maślanki
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
oraz 1 szklanka porzeczek 2 łyżeczki mąk
- Wykonanie:
- -Ostudzone masło połączyć z jajkami , maślanką i cukrem.
- -Mąkę wymieszać z proszkiem ,sodą ,cukrem waniliowym i solą .
- -Składniki swuche i mokre połączyć przy pomocy widelca lub łyżki do momentu połaczenia sie składników.
- -Pod koniec dodać owoce obsypane maką i lekko wymieszać.
- -Nakładać łyżką nadzienie do formy wyłozonej papilotkami/ ok.3/4 wysokości/.
- -Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przestudzone muffinki wystarczy posypać cukrem pudrem. Można je również ozdobić czapeczką z bitej śmietany i owocami.