Muffinki na maślance z białą czekoladą
Mięciutkie muffinki z dodatkiem białej czekolady.
Tym razem zrobione na maślance, ponieważ zalegała w lodówce.
Szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Idealne do kawy i herbaty.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
Dodatkowo:
borówki
cukier puder do posypania babeczek
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać maślankę i olej.
Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. Dodać cukier, ponownie wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i proszek. Wymieszać do połączenia składników.
Na koniec dodać białą czekoladą posiekaną nożem.
Wymieszać wszystko łyżką
.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka sztuk borówek, lekko docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.