Muffinki mocno orzechowe

Idealne na niedzielę :) A że orzechy mam świeże, a nie kupne... Mniam!

Muffinki mocno orzechowe

  • 250 g mąki
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8-10 łyżek masła orzechowego
  • 60 g roztopionego masła
  • 175 ml mleka
  • zmielone lub pokruszone orzechy włoskie - około 3/4 szklanki

W jednej, większej misce mieszamy wszystko, co sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dodajemy masła orzechowego i dokładnie mieszamy (najlepiej wyszło mi to ręką...) - utworzy się coś w rodzaju sypkiej masy. W drugiej misce łączymy to, co płynne: mleko i masło. Następnie płyny przelewamy do rzeczy sypkich i mieszamy, aż powstanie masa. Dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do foremek, umieszczonych w muffinkowej formie, lub foremki silikonowej (ostatnio używam tylko takich - niepotrzebne są wtedy papilotki!). Pieczemy je w temperaturze 180'c przez 20-25 minut.

Ja muffinek już nie przystrajałam, ale można je polać np. polewą orzechową.

Rada: jeśli przekładacie ciasto do papilotek, posmarujcie je najpierw od środka odrobiną oleju (najlepiej pędzelkiem) - dzięki temu papilotki będą bardzo łatwo schodzić z upieczonych muffinek.

Zdjęcie - Muffinki mocno  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki mocno  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pischinger
2

Pischinger

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
1

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
1

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy