Muffinki mocno orzechowe
Idealne na niedzielę :) A że orzechy mam świeże, a nie kupne... Mniam!
Muffinki mocno orzechowe
- 250 g mąki
- 5 łyżek cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8-10 łyżek masła orzechowego
- 60 g roztopionego masła
- 175 ml mleka
- zmielone lub pokruszone orzechy włoskie - około 3/4 szklanki
W jednej, większej misce mieszamy wszystko, co sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Dodajemy masła orzechowego i dokładnie mieszamy (najlepiej wyszło mi to ręką...) - utworzy się coś w rodzaju sypkiej masy. W drugiej misce łączymy to, co płynne: mleko i masło. Następnie płyny przelewamy do rzeczy sypkich i mieszamy, aż powstanie masa. Dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do foremek, umieszczonych w muffinkowej formie, lub foremki silikonowej (ostatnio używam tylko takich - niepotrzebne są wtedy papilotki!). Pieczemy je w temperaturze 180'c przez 20-25 minut.
Ja muffinek już nie przystrajałam, ale można je polać np. polewą orzechową.
Rada: jeśli przekładacie ciasto do papilotek, posmarujcie je najpierw od środka odrobiną oleju (najlepiej pędzelkiem) - dzięki temu papilotki będą bardzo łatwo schodzić z upieczonych muffinek.