Muffinki kokosowe z czereśniami
Muffinki pieczemy na co dzień i od święta przez cały rok, ale njabardziej smakują te z sezonowymi owocami.
Lubią je dzieci, lubią dorośli i są takie proste do przygotowania. Wystarczy tylko włączyć piekarnik, otworzyć lodówkę i szafki kuchenne, a szybko nasunie się jakiś pomysł ..... Tylko muszą być owoce! Dziś czereśnie......właśnie zaczęły owocować...
Składniki / 10 -12 szt /
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80g cukru
- 2 jajka
- 20-24 szt czeresni
Wykonanie: -Blaszkę muffinkową wyłożyć papierowymi foremkami.
-Jeśli nie korzystamy z foremek papierowych otwory na babeczki należy dobrze nasmarować masłem.
-W misce wymieszać składniki sypkie. -Jajka, olej i jogurt wymieszać w drugiej misce. -Płynną mieszankę wlać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać łyżką do połączenia się składników. -Gotową masę przełożyć do papierowych foremek /3-4 wysokości/ -Piec ok.20-25 minut w temp. 180 st. C.
-Wystudzić na kratce kuchennej.