Muffinki jogurtowe z jagodami
Bezglutenowe, pyszne muffinki z jagodami :) Przetestowałam nowe foremki silikonowe, które Mąż mi sprezentował :D
Przepis (wyszły 22 różnej wielkości muffinek):
- 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 mąki z amarantusa, 0.3 skrobii ziemniaczanej, 0.3 skrobii z tapioki)
- 0.75 szklanki cukru trzcinowego demerara
- 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka jagód
Wymieszać osobno składniki suche i osobno mokre (bez jagód). Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej, dobrze wymieszać. Wmieszać jagody. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w 180°C.