Muffinki jagodowe (borówkowe)
Muffinki jagodowe, a właściwie borówkowe (bo niestety brak jagód w polskim sklepie…) przygotowałam na nasz wypad nad morze, o którym pisałam wcześniej. To idealne rozwiązanie jak się chce szybko przygotować coś pysznego, łatwego do podziału i idealnego do transportu (dlatego też zrobiłam je bez żadnych kremów). Żałuję tylko, że musiałam je przygotować z borówkami a nie jagodami, ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ! Zresztą… obie wersje są pyszne !
Muffinki jagodowe (borówkowe)Składniki:
- 55 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- około 300 g jagód, borówek
1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać.
2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego
Drukuj / PDF