Muffinki dyniowe z kaszką manną
Zaczęłam pisać tego posta wczoraj po południu przy akompaniamencie fletu mojego dziecka, które ćwiczyło piosenkę na muzykę. Pamiętacie to ze szkoły? Nie wiem, jak w innych szkołach, ale tutaj to pozostało niezmienne. Nawet flet taki sam, jaki miałam ja. Też kremowy i plastikowy. Tylko, że teraz flety można dostać w sklepiku uczniowskim. Razem z zeszytami i batonami. Tak więc, mój syn sam sobie kupił flet. Wraz z połową klasy. Na przerwie:)
Właśnie! Zaczęłam pisać posta wczoraj. Ale musiałam jechać do centrum i jak wróciłam o 21, to padłam jak kawka i pierwszy raz od nie wiem jakiego czasu zasnęłam przed północą. A rano za oknem znów było biało. Poprzedni śnieg się zdążył stopić, a teraz jest centymetr lub dwa świeżego puchu :) Upiekłam wczoraj muffinki z dynią. Skorzystałam z przepisu Jamiego i dodałam co nieco od siebie. Dobrze, że doczytałam, że to podwójna ilość, bo jakbym przygotowała jedną formę muffinkową, to miałabym kłopot :) Muffinki nadziałam kaszką manną ugotowaną na zagęszczonym mleczku do kawy. Nadziewałam jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu.
Muffinki dyniowe z kaszką manną 21-22 szt Jamie Oliver z moimi zmianami
składniki mokre: 400 g dyni startej na tarce, 4 jajka, 150 ml oleju, 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),
składniki suche: 350 g brązowego cukru, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 2 łyżki kawy Inki (proszku),
Nadzienie: 200 ml mleczka zagęszczonego do kawy (niesłodzonego), 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki kaszki mannej
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub użyć wolnostojących papierowych foremek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Połączyć zawartość obu misek mieszając łyżką tylko do połączenia się składników. Foremki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 min.
Nadzienie: W tym czasie zagotować mleko z cukrem i na gotujące wsypywać powoli kaszkę manną cały czas mieszając. Zagotować ponownie i gotować chwilę. Przestudzić i przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania. Gorące muffinki nadziewać kaszką.