MUFFINKI CZEKOLADOWO MALINOWE
Te muffinki mimo, iż nie wymagają żadnego wysiłku są niesamowicie pyszne. Diabelnie czekoladowe przełamane malinami, które dodają im delikatnej wilgotności i niesamowitego zapachu. Konsystencję mają delikatną, puszystą mocno wilgotną ponieważ nie pożałowałam ilości malin i wam też to polecam. Wspaniały przepis podpatrzony na blogu moje wypieki u Dorotus, zmodyfikowany. Bardzo, bardzo polecam.
Ilość: 10 muffinek
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 5 min plus pieczenie 25min
SKŁADNIKI:
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 1 jajko
- 150 ml maślanki
- 40 g brązowego cukru
- 30 g białego cukru
- 40 ml oleju
- 1 i 1/2 szklanki malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie oprócz malin składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Powinny pozostać niewielkie grudki mąki wówczas ciastka będą bardziej puszyste.
2. Na koniec dodajemy maliny i lekko mieszamy.
3. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Nakładamy ciasta nieco mniej niż do 3/4 wysokości papilotki.
4. I wsuwamy ją do piekarnika nagrzanego do 190st. Pieczemy 25min.
Smacznego!