Muffinki cynamonowe z dżemem
Nowy 2019 rok rozpoczynam tu na słodko szybkimi muffinami o korzennym aromacie cynamonu, z nutą ciemnego kakao i niespodzianką w środku pod postacią domowego dżemu. A wszystko to w towarzystwie pysznej zielonej herbaty z cytryną i imbirem od Teekanne :)
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g mąki pszennej
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 12 łyżeczek dżemu (u mnie jabłkowy)
W dużej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i kakao. W drugiej, mniejszej misce zmieszać rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką, aż do połączenia składników.
Przygotowane papilotki (lub silikonowe foremki do muffinek) napełnić do 3/4 wysokości ciastem, następnie do każdej włożyć łyżeczkę dżemu, a wierzch przykryć jedną dużą lub dwoma mniejszymi łyżkami ciasta. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C, aż do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffiny można oblać czekoladą, polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.