Muffinki bananowe
Pyszne, mięciutkie muffinki, idealne do kawy, lub herbaty.
Szybkie i proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać miksera, wystarczy
składniki wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Takie muffinki to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów,
są naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie.
Z podanych składników zrobiłam 12 muffinek.
Składniki na muffinki bananowe:
- 3 większe dojrzałe banany.
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 70 g. masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g. czekolady (u mnie deserowa i mleczna)
Jak zrobić muffinki bananowe?
Czekoladę posiekać nożem.
Masło roztopić.
Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (moje banany po obraniu
ważyły 310 g.) Dodać jajko i cukier wymieszać łyżką, lub trzepaczką,
następnie wlać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.
Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać żeby składniki
dobrze się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch muffinek posypać czekoladą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone.