Muffinki bananowe

Muffinki bananowe


Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Pyszne, mięciutkie muffinki, idealne do kawy, lub herbaty.
Szybkie i proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać miksera, wystarczy
składniki wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Takie muffinki to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów,
są naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie.

Z podanych składników zrobiłam 12 muffinek.


Składniki na muffinki bananowe:

  • 3 większe dojrzałe banany.
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 70 g. masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g. czekolady (u mnie deserowa i mleczna)

 

Jak zrobić muffinki bananowe?

Czekoladę posiekać nożem.

Masło roztopić.

Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (moje banany po obraniu

ważyły 310 g.) Dodać jajko i cukier wymieszać łyżką, lub trzepaczką,

następnie wlać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.

Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać żeby składniki

dobrze się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.

 

Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wierzch muffinek posypać czekoladą.


Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone.


Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów