Muffinki a la pizza
Moje pierwsze wytrawne muffiny.
Przetestowane już wielokrotnie, więc śmiało polecam! Konkretne i sycące. I rzeczywiście mają coś z pizzy - w smaku i zapachu.
Pewnie dlatego tak mi smakują. U mnie na mące pełnoziarnistej i myślę, że właśnie taka - trochę cięższa wersja - idealnie do nich pasuje.
Składniki inspiracja przepisem z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag
- 100 g żółtego sera
- 100 g wędliny (u mnie gotowana szynka z indyka)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonego oregano
- łyżeczka soli
Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę. W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre do suchych i połączyć łyżką czy łopatką. Na koniec dodać ser i wędlinę, wmieszać do masy. Ciastem napełnić papilotki lub foremki silikonowe. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.