Mrówkowiec
Bardzo proste ciasto do wykonania dla każdego, to klasyczne ucierane ciacho z suchym makiem jest mięciutkie wilgotne i jak pisze ewenna długo zachowuje świeżość a przepis znalazłam tu
forma keksowa dł 30 cm
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ekstraktu migdałowego
Kek-sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszać z ekstraktem migdałowym oraz makiem - wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego
Wydrukuj przepis