Morele. Rustykalna tarta

Morele. Rustykalna tarta

Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rustykalna tarta morelowa. /zainspirowana tym przepisem/
Kochani, dzisiaj w ramach wstępu dosłownie słów kilka. Więcej obrazów :)
Tarta. Rustykalna. Na idealnie kruchym, maślanym cieście.Z soczystością moreli.
Bardzo polecam!
Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto
250 g mąki pszennej150 g zimnego masła, posiekanego3 łyżki cukru pudru1 jajko
Morelowe nadzienie
ok 500 g moreli, wypestkowanych, pokrojonych na połówki100 g brązowego cukru /można zastapic białym/
Z mąki, cukru, masła i żółtka jaja szybko wyrabiamy ciasto /białko zostawiamy do posmarowania brzegow tarty/ - ciasto będzie raczej miękkie, ale nie powinno kleić się zbytnio do rąk. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na grubosc ok ½ cm. Ciasto posypujemy cukrem i ciasno ukladamy na nim morele, zostawiając kilka pustych centymetrów przy krawędziach. Brzegi tarty wywijamy delikatnie na owoce i smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Jeść najlepiej na ciepło.Z uśmiechem na ustach. Z kulką lodów waniliowych, idealnie przelmujących kwaskowatość moreli. Lub bez :)

Smacznego!

Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Morele. Rustykalna tarta. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów