Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką

Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką
Zdjęcie - Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg moreli
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 ml miodu
  • 40 ml oleju Kujawski z pestek dyni
  • 30 g pestek dyni
  • 1 cytryna
Przygotowanie

Morele kroimy na połówki.

Na suchej patelni rumienimy płatki owsiane i pestki dyni.

Dodajemy 30 ml miodu i karmelizujemy. Gotową kruszonkę studzimy.

Morele wysypujemy na patelnię. Dolewamy 50 ml wody i dusimy owoce, aż puszczą sok i lekko zmiękną. Doprawiamy 20 ml miodu do smaku oraz sokiem z cytryny.

Lekko ciepłą kruszonkę skrapiamy olejem z pestek dyni i mieszamy.

Owoce przekładamy na talerze i posypujemy kruszonką.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów