Monastyrska izba

Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!

Składniki:
ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

do dekoracji: 50g czekolady

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)
Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta

Włoskie mini pączki z ricotty…

Beti Beti
kruche babeczki

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek naan czy pita?

Chlebek naan czy pita?

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Humus z awokado
2

Humus z awokado

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto Pijak
2

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami
1

Prosty torcik z kremem jogurto…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dietetyczne ciasto bez cukru
2

Dietetyczne ciasto bez cukru

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Najlepsze brownie świata
1

Najlepsze brownie świata

upl upl
Niebo w gębie

Styropian z wiśniami
2

Styropian z wiśniami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!