Monastyrska izba

Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!

Składniki:
ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

do dekoracji: 50g czekolady

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)
Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb gryczano-orkiszowy

Chleb gryczano-orkiszowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Blondies z mascarpone i żurawiną

Blondies z mascarpone i żurawi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z kremem czekoladowym
2

Tort bezowy z kremem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Focaccia z figami i serem pleśniowym

Focaccia z figami i serem pleś…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babeczki z  czereśniami
1

Babeczki z czereśniami

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Przepisy z tych kategorii

Pudding ryżowy z duszonymi śliwkami i cynamonem

Pudding ryżowy z duszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z  czereśniami
1

Babeczki z czereśniami

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Miękkie ciasteczka z malinami
1

Miękkie ciasteczka z malinami

Słodki Pomysł Słodki Pomysł
Słodki Pomysł

Najlepsze domowe drożdżówki z serem i z jabłkami
1

Najlepsze domowe drożdżówki z…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami
2

Szybkie ciasto migdałowe ze śl…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Ciasto z cukinii i jabłek
1

Ciasto z cukinii i jabłek

ilovebake ilovebake
I Love Bake