Monastyrska izba

Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten tort od pewnego czasu chodził za mną przy okazji i bez. Popularny w kuchni rosyjskiej i mający tam kilka nazw: Monastyrska izba (монастырская изба), Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). Rzeczywiście, upieczone rurki z wiśniami przypominają bale drewna, ułożone jedna na drugiej.
Tort jest pracochłonny, wykonanie lepiej rozłożyć na dwa dni, ale smak jest tak pyszny, że z pewnością jeszcze nie raz go upiekę.
Bardzo polecam, będziecie zachwyceni!

Składniki:
ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

do dekoracji: 50g czekolady

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Wiśnie osączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić.
Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość.
Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem.
Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.
Słodkiej niedzieli;)
Zdjęcie - Monastyrska izba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowa gwiazda

Drożdżowa gwiazda

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

Ciasto korzenne z gruszkami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Piernik marchewkowy
1

Piernik marchewkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wesele z planem i ciasteczka orzechowe z czekoladą

Wesele z planem i ciasteczka o…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka

Ciasto z jabłkami, orzechami i…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

Bezglutenowe ciasto czekoladow…

food² food²
Food Square

Pasztet z dynii
1

Pasztet z dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Domowa kiszona czerwona kapusta
1

Domowa kiszona czerwona kapust…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Migdałowe ciasto z malinami- financier
1

Migdałowe ciasto z malinami- f…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka

Ciasto z jabłkami, orzechami i…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork