Moje taboule
Kiedys taboule kupowalam gotowe w markecie.
Tutaj jest bardzo duzy wybor wiec mozna wybierac i przebierac w smakach i dodatkach.
Moje ulubione taboule to to bardziej klasyczne z papryka, pomidorem i koniecznie z mieta. Bardzo lubie tez ten rzezki smak i delikatna slodycz rodzynek. Wlasnie taki smak chcialam odtworzyc gdy przygotowywalam to taboule jakis czas temu na rodzinne spotkanie.
Gdy tylkko zrobilo sie cieplej postanowilam zamienic tradycyjny kuskus na cieplo na ta wspaniala, zimna salatke, ktora doskonale smakuje w upalne dni.
Taboule z papryka i pomidorem
skladniki:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 pomidory
garsc rodzynek
okolo 6 listkow swiezej miety
1 woreczek kaszy kuskus
sok z polowy cytryny
okolo 4 lyzki oliwy z oliwek
wykonanie:
Kuskus wkladamy do miseczki bez gotowania i zalewamy go oliwa z oliwek.
Papryke i cebule kroimy w drobna kostke. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skory, a nastepnie wydrazamy pestki i kroimy w drobna kostke podobnie jak papryke. Wszystko dokladamy do kuskusu.
Dorzucamy garsc rodzynek oraz posiekana drobno miete. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
Tak przygotowany kuskus zalewamy okolo 250 ml zimnej wody. Doprawiamy sola, mieszamy i odstawiamy do lodowki na pol godziny.
Smacznego!
Taboule jest moja propozycja na trwajaca wlasnie zabawe "Bar salatkowy"