Modra kapusta z figami
przepis:
.
pół główki kapusty czerwonej
4 suszone figi
1 szalotka
1 łyżeczka mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
4 goździki
ok. 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
Z kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie opłukać ją i poszatkować.
Szalotkę obrać, wbić w nią goździki.
Kapustę zalać w rondelku niewielką ilością wody, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier i szalotkę z goździkami.
Gotować pod przykryciem ok. 30 min.
W połowie gotowania dodać pokrojone figi.
Pod koniec gotowania do kapusty dodać z jasnozłotą zasmażkę, doprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą do smaku.
Usunąć szalotkę.
Podawać jako dodatek do rolad wołowych z kluskami na parze..... albo do piersi z kaczuszki......albo do schabu pieczonego.....