Mocno czekoladowe muffiny z wiśniami
Wspaniałe muffinki na zaspokojenie czekoladowego apetytu. Połowa zniknęła zanim zdążyła dobrze ostygnąć. Nie wiem jakim sposobem kilka ocalało do następnego dnia, ale po tym czasie również były bardzo dobre.
Przepis zaczerpnięty od dorotus76 i jest to moja ostatnia propozycja do wiśniowej akcji, która kończy się już jutro :)
MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI
(proporcje na 12 szt., ale mnie wyszło 14 ;)
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki drobnego cukru,
1/4 szklanki kakao,
100g posiekanej czekolady,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
2 jajka,
125g stopionego i lekko przestudzonego masła,
1/2 szklanki maślanki,
kilka kropli aromatu rumowego,
+ 1 szklanka wydrylowanych wiśni
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste; w razie potrzeby można dodać jeszcze ze 2 łyżki maślanki. Na koniec dodać osączone wiśnie i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto do mniej więcej ¾ wysokości foremek.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Przepis zaczerpnięty od dorotus76 i jest to moja ostatnia propozycja do wiśniowej akcji, która kończy się już jutro :)
MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI
(proporcje na 12 szt., ale mnie wyszło 14 ;)
2 szklanki mąki,
2/3 szklanki drobnego cukru,
1/4 szklanki kakao,
100g posiekanej czekolady,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
2 jajka,
125g stopionego i lekko przestudzonego masła,
1/2 szklanki maślanki,
kilka kropli aromatu rumowego,
+ 1 szklanka wydrylowanych wiśni
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste; w razie potrzeby można dodać jeszcze ze 2 łyżki maślanki. Na koniec dodać osączone wiśnie i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto do mniej więcej ¾ wysokości foremek.
Piec 30 minut w 180 stopniach.