Młode ziemniaki na czerwono

Młode ziemniaki na  czerwono

Pikantne z mocno wyczuwalną nutą pomidorową, chrupiącą skórką...pyszne, choć dość specyficzne w smaku (czyli nie dla każdego:-) Ale polecam gorąco!

Zdjęcie - Młode ziemniaki na  czerwono  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Moje gotowanie"/

Młode ziemniaki na czerwono

Składniki:

(2 porcje)

10 - 12 małych ziemniaków (60 dag)

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka pieprzu cayenne

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta kuminu (niekoniecznie)

2 - 3 łyżki oliwy

 

Ziemniaki wyszorować, podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Koncentrat, ocet, posiekany czosnek oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej oliwie smażyć ziemniaki prawie do miękkości. Dodać czerwoną pastę, smażyć na małym ogniu mieszając. Przykryć, od czasu do czasu zamieszać potrawę, smażyć, aż całość się zrumieni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów