Młode ziemniaki na czerwono
Pikantne z mocno wyczuwalną nutą pomidorową, chrupiącą skórką...pyszne, choć dość specyficzne w smaku (czyli nie dla każdego:-) Ale polecam gorąco!
/źródło: "Moje gotowanie"/
Młode ziemniaki na czerwono
Składniki:
(2 porcje)
10 - 12 małych ziemniaków (60 dag)
sól
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu (niekoniecznie)
2 - 3 łyżki oliwy
Ziemniaki wyszorować, podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Koncentrat, ocet, posiekany czosnek oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej oliwie smażyć ziemniaki prawie do miękkości. Dodać czerwoną pastę, smażyć na małym ogniu mieszając. Przykryć, od czasu do czasu zamieszać potrawę, smażyć, aż całość się zrumieni.
Smacznego:)