Młoda kapusta

Młoda kapusta

Może i taka kapusta to nic nadzwyczajnego ponieważ każdy umie ugotować, jednak moja jest trochę inna taka jaką pamiętam z dzieciństwa a to dlatego gdyż jest ugotowana na skórach wieprzowych z dodatkiem mięsa z kości BOCZKOWYCH a także dodanie dowolnej kiełbasy no i oczywiście dużo świeżego kopru. Nie każdy lubi skóry wieprzowe ale już niejednokrotnie wam pisałam że mają dużo właściwości odżywczych a zwłaszcza niezbędne mikroelementy, posiadają również witaminy z grupy B. Tak więc zanim mnie ocenicie i dacie niepotrzebny komentarz to najpierw poczytajcie na temat właściwości skór wieprzowych

Zdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki :

  • 470 g skór wieprzowych bez słoniny,
  • 660 g kości BOCZKOWYCH,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 1 główka młodej kapusty 870 g,
  • 1 pęczek świeżego kopru,
  • 1 większa szczypta pieprzu mielonego czarnego,
  • 0,5 długiego pętka kiełbasy podwawelskiej
wykonanie :

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do ugotowania młodej kapusty na rzadko czyli do ziemniaków lub chleba, następnie do garnka wlać 1 litr wody dodać do niej krótkie kości BOCZKOWE oraz opłukane skóry wieprzowe a także wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jakiej używa. Zagotować a następnie całość gotować do pełnej miękkości mięsa na kościach oraz skóry, oczywiście skóry będą szybciej miękkie więc należy je szybciej wyjąć z wywaru do ostygnięcia. Gdy wyjmiemy również kości BOCZKOWE wtedy dodać warzywa paski, liście laurowe i ziela angielskie a po chwili poszatkowaną grubiej kapustę młodą i na wolnym ogniu gotować do czasu aż zmięknie

Zdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW trakcie gotowania się młodej kapusty na bardzo wolnym ogniu ostygnięte skóry wieprzowe pokroić w grubsze paski a mięso z kości BOCZKOWYCH oczyścić dodając wszystko przygotowane do gotującej się kapusty i gdy jest już prawie miękka, wsypać pieprz zamieszać i jeszcze przez chwilę pogotować na najmniejszym ogniu do czasu aż kapusta całkowicie zmięknie. Gdy kapusta jest już idealnie miękka wtedy dodać opłukany i pokrojony drobniej świeży koper, pogotować na wolnym ogniu przez 5 minut a po wyznaczonym czasie gotowania się z koprem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę dowolną kto jaką lubi. Zamieszać, jeżeli będzie taka potrzeba doprawić według swego smaku i pogotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 - 3 minutyZdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUgotowanie takiej kapusty zajmuje niewiele czasu a smakuje rewelacyjnie z dodatkiem skór wieprzowych może być również ugotowany na porcjach drobiowych i dodatkiem skór drobiowych decyzja należy do Państwa. Powiem tylko od siebie że z młodej kapusty taki kapuśniaczek smakuje obłędnie jeśli ktoś jeszcze nie gotował lub nie ma pomysłu na obiad to polecam przygotowania takiej kapusty do ziemniaków lub po prostu do dowolnego pieczywaZdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - MŁODA KAPUSTA NA RZADKO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów