Młoda kapusta

Może i taka kapusta to nic nadzwyczajnego ponieważ każdy umie ugotować, jednak moja jest trochę inna taka jaką pamiętam z dzieciństwa a to dlatego gdyż jest ugotowana na skórach wieprzowych z dodatkiem mięsa z kości BOCZKOWYCH a także dodanie dowolnej kiełbasy no i oczywiście dużo świeżego kopru. Nie każdy lubi skóry wieprzowe ale już niejednokrotnie wam pisałam że mają dużo właściwości odżywczych a zwłaszcza niezbędne mikroelementy, posiadają również witaminy z grupy B. Tak więc zanim mnie ocenicie i dacie niepotrzebny komentarz to najpierw poczytajcie na temat właściwości skór wieprzowych

- 470 g skór wieprzowych bez słoniny,
- 660 g kości BOCZKOWYCH,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 garść warzyw paski,
- 1 główka młodej kapusty 870 g,
- 1 pęczek świeżego kopru,
- 1 większa szczypta pieprzu mielonego czarnego,
- 0,5 długiego pętka kiełbasy podwawelskiej
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do ugotowania młodej kapusty na rzadko czyli do ziemniaków lub chleba, następnie do garnka wlać 1 litr wody dodać do niej krótkie kości BOCZKOWE oraz opłukane skóry wieprzowe a także wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jakiej używa. Zagotować a następnie całość gotować do pełnej miękkości mięsa na kościach oraz skóry, oczywiście skóry będą szybciej miękkie więc należy je szybciej wyjąć z wywaru do ostygnięcia. Gdy wyjmiemy również kości BOCZKOWE wtedy dodać warzywa paski, liście laurowe i ziela angielskie a po chwili poszatkowaną grubiej kapustę młodą i na wolnym ogniu gotować do czasu aż zmięknie






