Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną
Młodą kapustę najczęściej przygotowuje na surowo, ale tym razem padło na kapustę duszoną ze śmietaną. Gorąco polecam, jest pyszna. Jedliśmy ją do obiadu, mnie smakowała także z kawałkiem razowego chleba.
Przepis znalazłam tutaj, nieco go zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Młoda kapusta ze śmietaną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany 12%

Zdjęcie - Młoda kapusta ze śmietaną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:
Kapustę poszatkowałam niezbyt drobno i dusiłam pod przykryciem 25 minut z masłem, solą i szklanką wody. Kapusta ma pozostać jędrna, nie chcemy jeść przecież ciapki:) Pod koniec gotowania dodałam do kapusty posiekany koperek, wlałam śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiłam sokiem z cytryny i cukrem.

Zdjęcie - Młoda kapusta ze śmietaną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Młoda kapusta ze śmietaną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów