Młoda kapusta zasmażana
Przyznam się szczerze - kiedyś nie znosiłam. A teraz? Mogłabym wyjadać prosto z garnka :) Młoda kapusta to moje ostatnie odkrycie. No nic, w końcu lepiej późno niż wcale :) Przepis oczywiście maminy, przy okazji najlepszego Mamo!!!
Składniki:
- główka młodej kapusty
- duży pęczek kopru
- dwie duże marchewki
- 30 dag surowego boczku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Kapustę umyć i poszatkować, a następnie przełożyć ją do dużego z garnka z wodą i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i odlać wodę, w której się gotowała, po czym dolać ok. 2 szklanki wody i ponownie zagotować dodając starte na grubych oczkach marchewki.
Gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. W międzyczasie podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (nie wylewać tłuszczu, który się z niego wytopił - będzie potrzebny do zasmażki).
Kiedy kapusta się podgotuje dodać podsmażony boczek, cukier, sól, pieprz i dalej gotować do miękkości kapusty (ok. 15 minut, w zależności od rodzaju kapusty). Kiedy kapusta będzie już miękka dodać sok z połowy cytryny i wymieszać.
Następnie przygotować zasmażkę z trzech łyżek tłuszczu wytopionego z boczku i dwóch łyżek mąki: rozgrzać tłuszcz na patelni i wymieszać energicznie z mąką. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać. Na koniec dodać posiekany koper. Wszystko raz jeszcze zagotować i gotowe.