Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli tak jak ja przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! Zapraszam.
Jeśli posiadasz Tefal Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC.
Scroll down for recipe in English
Młoda kapusta z boczkiem(6 porcji)
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej
- 2 łyżki wody
- sok z 1 cytryny
- 1 garść koperku, drobno posiekanego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziela angielskie
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
- Dodaj kapustę, liść laurowy, ziela angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.
Przygotowanie TCC:
- Do miski TCC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, boczek i cebulę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
Następnie dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem. Uruchom program P2 slow cook na 20-25 minut lub aż kapusta zmięknie. - Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Young cabbage with bacon(6 servings)
Ingredients:
- 4 tbsp vegetable oil
- 200 g bacon, cut into fine strips
- 2 onions, finely chopped
- 1 medium young cabbage, shredded
- 2 tbsp water
- 1 lemon, juiced
- 1 handful dill, finely chopped
- 3–4 tbsp tomato paste
- 1 tsp caster sugar
- 1 bay leaf
- 3-4 dried allspice berries
- salt and white pepper, to taste
Preparation:
- Heat the oil in a large and deep pan, add bacon and cook over a medium heat until browned. Add the onions and continue to cook for a further 4–5 minutes.
- Add the shredded cabbage, allspice, bay leaf and water, stir and season and cover with a lid, reduce the heat to low and cook for 15 minutes.
- Stir in the lemon juice, three-quarters of the chopped dill, tomato paste and the sugar. Remove the lid and continue to cook, stirring every couple of minutes, for a further 15 minutes.
- Season to taste with sal and pepper and serve with crusty bread.
Preparation for TCC:
- Add oil, bacon and onion to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 5 minutes.
- Next add rest of ingeradients, and season with salt and pepper. Launch P2 slow cook for 20-25 minutes or until cabbage is soft.
- Season with salt and pepper and serve with crusty bread.
Enjoy!