Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli tak jak ja przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! Zapraszam.

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli posiadasz Tefal Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC.

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta z boczkiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 garść koperku, drobno posiekanego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
  2. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziela angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  3. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.

Przygotowanie TCC:

  1. Do miski TCC wyposażonej  w mieszadło dodaj olej, boczek i cebulę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
    Następnie dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem. Uruchom program P2 slow cook na 20-25 minut lub aż kapusta zmięknie.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Young cabbage with bacon

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp vegetable oil
  • 200 g bacon, cut into fine strips
  • 2 onions, finely chopped
  • 1 medium young cabbage, shredded
  • 2 tbsp water
  • 1 lemon, juiced
  • 1 handful dill, finely chopped
  • 3–4 tbsp tomato paste
  • 1 tsp caster sugar
  • 1 bay leaf
  • 3-4 dried allspice berries
  • salt and white pepper, to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a large and deep pan, add bacon and cook over a medium heat until browned. Add the onions and continue to cook for a further 4–5 minutes.
  2. Add the shredded cabbage, allspice, bay leaf and water, stir and season and cover with a lid, reduce the heat to low and cook for 15 minutes.
  3. Stir in the lemon juice, three-quarters of the chopped dill, tomato paste and the sugar. Remove the lid and continue to cook, stirring every couple of minutes, for a further 15 minutes.
  4. Season to taste with sal and pepper and serve with crusty bread.

Preparation for TCC:

  1. Add oil, bacon and onion to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 5 minutes.
  2. Next add rest of ingeradients, and season with salt and pepper. Launch P2 slow cook for 20-25 minutes or until cabbage is soft.
  3. Season with salt and pepper and serve with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów