Młoda kapusta do ziemniaków

Młoda kapusta do ziemniaków

Fakt że sezon na młodą kapustę już minął ale zapewne przyda się ten przepis na kolejne miesiące kiedy już jest w sprzedaży taka właśnie kapusta, ja chciałam podać wam mój przepis gdzie taką właśnie kapustę na rzadko do ziemniaków gotuję na skórach wieprzowych i kościach mięsnych BOCZKOWYCH dla większości jest to niepojęte jak można jeść skóry wieprzowe a jednak można, jeśli ktoś nie zna życia nie wie co dobre teraz ludzie jedzą albo FASTWUDY albo owoce morza za którymi ja w ogóle nie przepadam. Nikt już nam nie wróci tamtych czasów gdzie człowiek był chowany w biedzie i był szczęśliwy gdy mama ugotowała takie pyszności dużo jej zawdzięczam gdyż dlatego jak patrzyłam gdy gotowała teraz sama przygotowuję podobne jedzenie i moja rodzina jest zachwycona. Wracając do skór wieprzowych są one bogate w KOLAGEN gdzie niewiele ludzi o tym wie wspiera zdrowie stawów i skóry

Zdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na młodą kapustę do ziemniaków:

  • 1,5 kg młodej kapusty słodkiej,
  • 0,5 kg skór wieprzowych bez słoniny,
  • 0,5 kg kości BOCZKOWE wieprzowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 duże garście warzyw mrożonych paski,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duży pęczek mrożonego lub świeżego kopru,
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka lubczyk suszony

Jak przygotować młodą kapustę do ziemniaków?

Do garnka najlepiej większego ja musiałam zmienić gdyż dałam mniejszy i był za mały 😂 wlać 2-2,5 litra wody dodać do tego kości BOCZKOWE oraz skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się całości zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa na kościach oraz skór, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny i dodać przyprawę uniwersalną oraz świeże warzywa lub mrożone w formie pasków (to moje ulubione warzywa), w czasie gotowania się kości i skór woda wyparuje oczywiście nie cała, gdy mięso i skóry są już miękkie wyjąć do ostygnięcia a do wywaru dodać poszatkowaną młodą kapustę, ziela angielskie i liście laurowe zamieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu

Zdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W czasie gdy kapusta się gotuje a kości i skóry ostygły wtedy od kości oddzielić mięso a skóry pokroić drobniej dodać do gotującego się wywaru z kapustą młodą zamieszać całość do połączenia się kapusty z mięsami i dalej gotować na wolnym ogniu w trakcie dodać pieprz czarny oraz suszony lubczyk. Na sam koniec gotowania się całości dodać mrożony lub świeży koper i jeśli będzie taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną jeżeli ktoś woli można taką kapustę zagęścić mąką my jednak chcieliśmy taką rzadką specjalnie do ugotowanych osobno ziemniaków

Zdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak przygotowana młoda kapusta na skórach wieprzowych i kościach BOCZKOWYCH wyszła pyszna i do tego bardzo syta, można ją zajadać z ugotowanymi osobno ziemniakami jak i z dowolnym pieczywem a jeśli zostanie większa ilość nie ma czym się przejmować wystarczy przełożyć jeszcze gorącą do słoików szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem aby pokrywki zassały a po ostygnięciu przechowywać w lodówce można także zawekować czyli za pasteryzować wtedy można dłużej ją przechowywać. To już moje drugie podejście tej kapusty kiedyś robiłam podobną Kapusta na rzadko

Zdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Młoda kapusta do ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów