Mleko kokosowe
Wracam do Was po dłuższej przerwie z nowymi przepisami. Wakacje i urlopy się skończyły więc pora wrócić do blogowania - brakowało mi tego :)
Blog jest odzwierciedleniem mojego codziennego odżywiania i w związku z koniecznością zmiany mojej diety w najbliższym czasie pojawi się więcej dań w wersji bezglutenowej i bez mlecznej (bez białka krowiego). Taka dieta także może być zdrowa, pełnowartościowa i smaczna. Mam nadzieję, że spodobają się Wam nowe przepisy. Dzisiaj propozycja na mleko kokosowe, które można szybko i prosto przygotować w domu. Idealne do dań typu curry, gulaszy, deserów czy kawy. Bardzo smaczne z dodatkiem płatków ryżowych i jaglanych. Polecam gorąco. :)
SKŁADNIKI:
100 g wiórków kokosowych
600 ml wody
Wiórki kokosowe zalej wodą i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij wiórki.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 5 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Smacznego :)
100 ml mleka zawiera średnio:
energia: 101 kcal
białko: 0,9 g
węglowodany: 4,5 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 10,5
cholesterol: 0 mg