Mleczne ciasteczka
Bardzo mleczne ciasteczka o mocno waniliowym smaku, z grudkami białej czekolady - smakują zupełnie jak budyń waniliowy :-) Jakiś czas temu zobaczyłam je u Doroty i bardzo mi się spodobały te mleczne słodkości. Wczoraj postanowiłam przepis przetestować [ udało mi się w końcu kupić zwykłe mleko w proszku - wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste ;-) ] - testy zakończyły się pomyślnie , ciasteczka są pyszne, kruche z wierzchu, z miękkim środkiem. Pachną tak kusząco, że ciężko jest wytrzymać czekając na ich ostygnięcie :)
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [ użyłam aromatu waniliowego ]
- 150 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady [ dałam pół tabliczki czyli 50 g ]
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując [ jeżeli dodamy za dużo na raz - masa się zwarzy ]. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku i aromat - zmiksować. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać z masą.
Z ciasta lepić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego [ moje były ciut większe ], układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nie za blisko siebie. Lekko spłaszczyć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.