Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z  żurawiną

                                  Zdjęcie - Mleczne bułeczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedna z propozycji Małgosi, gospodyni tej edycji. Zdecydowałam się na upieczenie podwójnej porcji tych bułeczek i nie żałuję. Wyszly pyszne. mięciutkie, lekko słodkie.

Zdjęcie - Mleczne bułeczki z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

250g mąki

75g letniego mleka

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżka cukru

1 jajko

1 łyżeczka soli

50 g roztopionego masła

30-50g suszonej żurawiny

Na glazurę:

1 roztrzepane jajko ze szczyptą soli

 

Wszystkie składniki (poza żurawiną) wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto - gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać zurawinę. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki i zostawić je do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 210 st. przez ok. 15 minut.

 

Smacznego:-)

Kategorie przepisów