Mleczne bułeczki z żurawiną
Jedna z propozycji Małgosi, gospodyni tej edycji. Zdecydowałam się na upieczenie podwójnej porcji tych bułeczek i nie żałuję. Wyszly pyszne. mięciutkie, lekko słodkie.
Składniki:
250g mąki
75g letniego mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
50 g roztopionego masła
30-50g suszonej żurawiny
Na glazurę:
1 roztrzepane jajko ze szczyptą soli
Wszystkie składniki (poza żurawiną) wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto - gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać zurawinę. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki i zostawić je do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 210 st. przez ok. 15 minut.
Smacznego:-)