Mix warzyw z sosem serowo ziołowym

Mix warzyw z sosem serowo ziołowym

Warzywa, mamy ich do wyboru, że każdy coś dla siebie wybierze. Mój mix składa się z tych najbardziej popularnych ale dzięki odrobinie sosu serowo ziołowego staje się wyjątkowy. Do wykonania tego sosu użyłam moich magicznych masełek ziołowych ale w przepisie podaję wszystkie składniki osobno.

Zdjęcie - Mix warzyw z sosem serowo ziołowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 1 mały kalafior,
  • 1 mały brokuł,
  • 1 mała kalarepa,
  • 2 marchewki,
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej,
  • 150 g sera topionego np. tylżycki,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • ½ łyżeczki posiekanego szczypioru,
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki posiekanej bazylii,
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 ½ łyżeczki masła,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób wykonania:

  1. kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy,
  2. kalarepę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub pół talarki,
  3. marchew obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki,
  4. fasolce usuwamy ogonki i szypułki, płuczemy,
  5. warzywa gotujemy na parze około 15 min.
  6. w tym czasie przygotowujemy sos:
  7. siekamy szczypior, bazylię, pietruszkę i przeciskamy czosnek przez praskę,
  8. na patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło,
  9. dodajemy rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści,
  10. do sera wrzucamy zioła i czosnek oraz dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe,
  11. warzywa wykładamy na talerz lub serwujemy na półmiskach, polewamy sosem serowo ziołowym i oprószamy delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów