Mix warzyw z sosem serowo ziołowym
Warzywa, mamy ich do wyboru, że każdy coś dla siebie wybierze. Mój mix składa się z tych najbardziej popularnych ale dzięki odrobinie sosu serowo ziołowego staje się wyjątkowy. Do wykonania tego sosu użyłam moich magicznych masełek ziołowych ale w przepisie podaję wszystkie składniki osobno.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 mały kalafior,
- 1 mały brokuł,
- 1 mała kalarepa,
- 2 marchewki,
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej,
- 150 g sera topionego np. tylżycki,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- ½ łyżeczki posiekanego szczypioru,
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki posiekanej bazylii,
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 ½ łyżeczki masła,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób wykonania:
- kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy,
- kalarepę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub pół talarki,
- marchew obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki,
- fasolce usuwamy ogonki i szypułki, płuczemy,
- warzywa gotujemy na parze około 15 min.
- w tym czasie przygotowujemy sos:
- siekamy szczypior, bazylię, pietruszkę i przeciskamy czosnek przez praskę,
- na patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło,
- dodajemy rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści,
- do sera wrzucamy zioła i czosnek oraz dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe,
- warzywa wykładamy na talerz lub serwujemy na półmiskach, polewamy sosem serowo ziołowym i oprószamy delikatnie świeżo mielonym pieprzem.