Mithi lassi

Mithi lassi
Lassi to doskonały napitek na upały, a poza tym idealny napój po wysiłku fizycznym, na przykład bieganiu (a już zwłaszcza - bieganiu w upały ;)). Sprawdziłam na sobie. :) Jest banalnie prosty w wykonaniu, choć akurat w tej wersji - jako "słodkie lassi" - ma bardzo egzotyczne składniki. Jeśli nie macie wody różanej albo kardamonu, zastąpcie je jakimś owocem, po prostu. W sieci roi się od przepisów na różne wersje lassi, ja akurat korzystałam z bloga ginger & honey. Bo jestem wielką fanką kardamonu, a i wodę różaną przypadkowo mam. :)


Zdjęcie - Mithi lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: - 400 g jogurtu naturalnego; - 300 ml wody; - 2 łyżki miodu; - 1 łyżeczka wody różanej; - odrobina mielonego kardamonu; - opcjonalnie: kostki lodu.

Zdjęcie - Mithi lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zbliżenie na piankę

1. Jeśli miód nie jest płynny, rozpuszczamy go. 2. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy, aż na powierzchni pojawi się pianka. 3. Napój rozlewamy do szklanek, dodajemy lód - albo wstawiamy na chwilę do lodówki - i... cieszymy się chwilą.

Zdjęcie - Mithi lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mithi lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mithi lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów