Miodowo-serowe rogaliki
Gdy tylko myślę o majowych dniach, pierwsze co przychodzi mi do głowy to bez i jego oszałamiająca woń, pierwsze truskawki, rabarbar, soczysta zieleń, złote pola rzepaku i Dzień Mamy. Zaledwie dwa dni temu obchodziliśmy to wyjątkowe święto. Ten weekend zdecydowanie będzie należał do rodziny i spotkań przy stole w otoczeniu kwitnących jabłoni. Oczywiście nie może również zabraknąć czegoś pysznego- co da się schrupać na raz. Mam na myśli przepyszne miodowo-serowe rogaliki, które przygotujesz w try miga! Rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem i odświętnym wypiekiem, który serwowała nam nasza babcia tylko z jakiejś ważnej okazji. Dzięki temu, że reglamentowała nam te pyszności, zapamiętałam je jako jedne z najpyszniejszych na świecie. Kruchutkie, sowicie nadziane domowymi powidłami albo płatkami róży w cukrze, oprószone cukrem pudrem. Smak dzieciństwa i dobrych chwil. Przepis na te pyszności powstał ze zlepku dwóch receptur- mojej oraz babci.
Rogaliki wychodzą pyszne, lekko chrupiące, z lekko wyczuwalną nutą miodu akacjowego, serowo-maślane bardzo dobrze współpracuje z dłońmi. Do ich przygotowania nie potrzebujesz proszku do pieczenia ani drożdży.
Może skusisz się, by upiec je w ten weekend?
Miodowo-serowe rogaliki z powidłami
/składniki na ok. 20 sztuk/
ciasto:
- 200 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej
- 200 g twarożku trzykrotnie zmielonego lub serka z kubełka (na sernik)
- 1 łyżka miodu akacjowego Huzar
dodatkowo:
- ok. ½ szklanki domowych powideł śliwkowych/ płatków róży w cukrze/ musu jabłkowego lub czego tylko sobie życzysz
- cukier puder
Z zimnego masła, przesianej mąki, twarożku oraz miodu, wyrób ciasto.Możesz pomóc sobie mikserem z hakiem lub tradycyjnie posypać odrobiną mąki stolnicę i wyrobić ciasto dłońmi. Gdy ciasto będzie zwarte, owiń je folią spożywczą i odstaw na ok. 1- 2h do lodówki. Po tym czasie posyp stolnicę mąką i podziel ciasto na dwie części, każdą część ponownie uformuj w kształt kuli, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Do tego celu możesz np. użyć dużej salaterki, którą odciśniesz kształt koła, a wszelkie nierówności zetniesz za pomocą ostrego noża i voila! J Następnie nożem potnij ciasto na 8 trójątów, na początku cały placek rozwałkowanego ciasta przekrój na pół, następnie na cztery kawałki, a później znowu jeszcze na pół. Na każdym trójkącie ułóż odrobinę nadzienia. Ciasto zwijaj od podstawy trójkąta aż do czóbka (od najszerszej do najwęższej części trójkącika). Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (opcja grzania góra-dół) i piecz przez ok. 25 minut – na złoty kolor. Gdy rogaliki będą już upieczone, dokładnie je wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!