Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe

Ciastka obłędnie czekoladowe,…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka dyniowa

Korzenna babka dyniowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z malinami

Rurki z malinami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem pomidorowa - z pieczonych pomidorów

Zupa krem pomidorowa - z piecz…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pieczone udka z kurczaka marynowane w jogurcie
2

Pieczone udka z kurczaka maryn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Rurki z malinami

Rurki z malinami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Fasolka szparagowa w słoikach

Fasolka szparagowa w słoikach

aronia aronia
Wiem co jem

Domowy ketchup z burakami na zime

Domowy ketchup z burakami na z…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Ossobuco
1

Ossobuco

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj