Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

Śledzie w sosie miodowo-muszta…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z kurczaka

Zupa krem z kurczaka

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciastka świąteczne laski (candy canes cookies)

Ciastka świąteczne laski (cand…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą

Zielony keks z żurawiną i biał…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierś kaczki z chrupiącą skórką na puree z buraków z chrzanem

Pierś kaczki z chrupiącą skórk…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku

Makowiec zakręcony – przepis k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruszonka z czekoladą i żurawiną

Kruszonka z czekoladą i żurawi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bardzo kruche świąteczne ciasteczka
1

Bardzo kruche świąteczne ciast…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tarta świąteczna z brokulami

Tarta świąteczna z brokulami

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Ciasto jogurtowe z gruszkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo