Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty

Mocno pierniczkowy sernik z ri…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Delikatny sernik z morelami
1

Delikatny sernik z morelami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Marcepanowe ciasto z kaszy jaglanej z malinami
1

Marcepanowe ciasto z kaszy jag…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane – najlepsze

Ciasteczka owsiane – najlepsze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z owocami
1

Wegańskie drożdżówki z owocami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami

Pełnoziarniste ciasto dyniowe…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasto z cukinią i borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty

Cukiernicze tajemnice i gofry…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze