Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto dla cierpliwych - samo zrobienie go nie zajmuje aż tyle czasu, ale musi odczekać trochę, zanim osiągnie apogeum smaku. Z początku jest dość twardy, po dobie nasiąka kremem i mięknie, ale najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach leżakowania w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Można oczywiście upiec trochę cieńsze placki, wtedy cały proces trochę przyspieszy.

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki

50 dag cukru (ja dałam trochę mniej)

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki sody

2 łyżki miodu

Masa orzechowa: 20-30 dag orzechów

10 dag masła

2 łyżki miodu

Krem: 1 szklanka cukru

1/2 l mleka

1 łyżka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kostka masła

3 łyżki wódki (jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci)

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść miód, rozprowadź w nim sodę. Ze wszystkich składników wyrób ciasto - powinno być raczej luźne. Podziel je na dwie części.

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy, masło i miód podgrzej na wolnym ogniu, mieszając.

Ciasto rozłóż na dwie jednakowe blachy. Na jeden placek wyłóż masę orzechową, następnie upiecz oba placki w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut).

Przygotowanie kremu:

Cukier rozpuść w mleku, zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie zimnego mleka, wlej na gotujące się mleko, zagotuj budyń. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Masło utrzyj, dodawaj po trochu masę budyniową oraz wódkę.

Ostudzone placki przełóż kremem, następnie owiń folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki lub chłodnej spiżarni.

Zdjęcie - Miodownik z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kostka brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Przepisy z tych kategorii

Pudding z nasionami chia
1

Pudding z nasionami chia

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Karpatka
1

Karpatka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka bananowa

Babka bananowa

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sernik z kokosem bounty
1

Sernik z kokosem bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha

Babeczki z cytrynowym crème pâ…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kokosanka - łatwe, szybkie ciasto kokosowe

Kokosanka - łatwe, szybkie cia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko