Miodowe udka z kaczki
Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane w mieszance miodowej z dodatkiem, sosu sojowego i kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Miodowe udka z kaczki
(2 porcje)
Składniki:
- 2 udka z kaczki
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez 80-90 minut, do miękkości.
Smacznego!
Recipe in English
Honey duck legs
(2 servings)
Ingredients:
- 2 duck legs
- 4 tablespoons honey
- 4 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons lemon juice
- 2 cloves garlic, minced
- 1 teaspoon paprika
- 1 teaspoon ground ginger
- salt pepper
Preparation:
- In a medium bowl, mix all ingredients and add duck legs. Place in the fridge and marinate overnight.
- Preheat the oven 180 oC.
- Place duck legs along with marinade in baking foil bag or covered baking dish and place in the oven. Bake for 80-90 minutes, until tender.
Enjoy!