Miodowe ślimaczki
Smaczne miodowe ślimaczki na śniadanko z samym masełkiem pycha , jeszcze takie cieplutkie - oj dzieciom bardzo smakowały :-))
10 g DROŻDŻY
2 ŁYŻKI MIODU
3 g SOLI
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
200 ml MLEKA
400 g MAKI PSZENNEJ
Mleko zagrzać dodać miód oraz drożdże - rozpuścić, odstawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Do drugiej miski wsypać make, sól o wlać oliwę - dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 5 minut włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i podzielić na siedem części - zrolować w wałeczki i związać je jak sznurek położyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu przykryć pozostawiając w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie połączyć odrobinę wody z sola i posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut na jasno złoty kolor.
Smacznego