Miodowe kulki mocy

Zdjęcie - Miodowe kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej miłości do zdrowych słodkości najczęściej sięgam po ciastka, ciasta i babeczki, od czasu do czasu tworzę jeszcze różne wersje serników na zimno, a przecież można jeszcze tak wiele inny rzeczy zrobić, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz cieplej i nie chce się włączać piekarnika. Zainspirowana instagramowymi zdjęciami przygotowałam "kulki mocy" pełne ziaren i bakalii osłodzone oryginalnym Miodem Manuka, który powstaje w Nowej Zelandii z nektaru krzewu manuka, który wyróżnia się dużą zawartością metyloglyoxalu (MGO) - związku, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. W naszych rodzimych miodach MGO także występuje ale jest go znikoma ilość w porównaniu do miodu Manuka, dlatego miody te wzmacniają odporność organizmu oraz mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Sprawdzają się świetnie przy leczeniu chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka, nadkwasoty, zaburzeń trawienia czy zespołu jelita drażliwego. Jest niezastąpiony przy trudno gojących się ranach, odleżynach, egzemie oraz trądziku. Może być podawany profilaktycznie w okresie przeziębień i grypy. Można go zjadać po prostu łyżeczką, pic rozpuszczony w wodzie, lub dodawać do deserów i sałatek, należy tylko pamiętać, że podgrzewany traci swoje właściwości. Także sami widzicie ile cennych właściwości kryje w sobie ten miód, jeśli chcecie dowiedzieć się o nim jeszcze więcej lub go kupi odsyłam Was tutaj, a teraz zapraszam na przepis.


Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie blendujemy razem z wodą, w której się moczyły, wsypujemy płatki owsiane, mąkę kokosową, ulubione bakalie, rozpuszczony olej kokosowy i miód, mieszamy całość dokładnie. Masa powinna byc gęsta ale lepka, formujemy z niej kulki (można sobie pomóc łyżką do lodów), które odstawiamy na kilka godzin do lodówki i pyszny zdrowy deser gotowy.


Zdjęcie - Miodowe kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miodowe kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Miodowe kulki mocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kutia ze smażoną pomarańczą

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Trufle z białej czekolady i mascarpone

Trufle z białej czekolady i ma…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Brownie z batatów (bez pieczenia)
2

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
1

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuszki jaglane z jabłkiem
1

Racuszki jaglane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pudding z tapioki
1

Pudding z tapioki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kokosowe batoniki proteinowe
2

Kokosowe batoniki proteinowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj