Miodowe ciasteczka razowe
Po upieczeniu rewelacyjnych ciasteczek owsianych przyszłą pora na zrobienie kolejnego kroku w kierunku zdrowych słodkości. Wpadły mi w oko kruche ciasteczka w stylu znanych digestiv'ów. Moim zdaniem te ciasteczka są nawet smaczniejsze, delikatnie słodkie z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Idealne do kawy na sycące drugie śniadanie.
Ilość: ok. 2 blaszki
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 125g miękkiego masła
- 90g brązowego cukru
- 5 kopiastych łyżek ciemnego miodu (u mnie gryczano-malinowy)
- 150 g mąki pszennej razowej
- 100g mąki żytniej
- 2 niewielkie jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Masło i cukier ubiłam na puszystą masę, pod koniec dodając miód oraz jajka.
2. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam gładkie ciasto.
3. Podzieliłam je na 2 części zawinęłam w folię i umieściłąm w lodówce na 30 minut.
4. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 2 mm i wycinałam okrągłe ciasteczka.
5. Gotowe ciasteczka przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odbijałam stempelkami wybrane napisy (ciasteczka nie rosną więc możesz je układać dość blisko siebie).
6. Piekłam w 190st 15minut.
7. Gotowe ciastka studziłam na kratce.
Smacznego!