Minitorciki wielkanocne

Minitorciki wielkanocne
Zdjęcie - Minitorciki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minitorciki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minitorciki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minitorciki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki + 70 ml brandy
Przygotowanie

Dzień przed planowanym pieczeniem tortu mieszamy w rondelku czekoladę z 250 ml śmietanki i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, uważając by całości nie zagotować. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.


Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka, margarynę oraz ¾ szklanki cukru i miksujemy na jednolitą masę. Do uzyskanej masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie, acz dokładnie, całość mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką dwóch foremek o średnicy 11 cm. Pieczemy przez około 35-40 minut w 180°C do tak zwanego “suchego patyczka”. Gotowe ciasto studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy brandy.


Przygotowaną wcześniej śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywną masę, dodajemy 2 łyżki brandy i ponownie miksujemy.


Pozostałe 350 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno z ½ szklanki cukru. Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.


Przecięte blaty torcików przekładamy czekoladową masą, składamy i smarujemy dookoła masą śmietanowo-orzechową. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami, podajemy schłodzone.


Porada:

Jeśli tort będą spożywały również dzieci zamiast brandy do nasączenia można użyć soku z cytryny lub ulubionego soku.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów