Miniaturowe placuszki kefirowe

Miniaturowe placuszki kefirowe

Zdjęcie - Miniaturowe placuszki kefirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najsłodsze, najbardziej urocze naleśniki jakie kiedykolwiek jadłam. Za każdym razem kiedy je przygotuję i pokażę zdjęcie na Insta Stories, dostaję mnóstwo próśb o przepis. Nie dziwię się, bo talerzyk prezentuje się naprawdę rozkosznie. Z podanych proporcji wyszły mi 2 duże porcje dla mnie i męża oraz 1 nieduża porcja dla córki (talerzyk widoczny na zdjęciach). Moja córka ma już ponad półtorej roku, do masy użyłam łyżeczkę własnoręcznie przygotowanego cukru waniliowego oraz sól, gotowe placuszki skropiłam też odrobiną syropu klonowego. Od kiedy córka skończyła 1,5 roku używam już niekiedy po troszku soli i cukru do przygotowania przepisów dla Niej. Nie podchodzę tak rygorystycznie do unikania tych dodatków, jednak nadal staram się używać ich minimalną ilość.

Zdjęcie - Miniaturowe placuszki kefirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Naleśniki
Kuchnia: Amerykańska
Trudność: Łatwe
Ilość: 40 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 130 kcal

Miniaturowe placuszki znane pod nazwą pancakes cereal. Naleśniczki w wersji mini na bazie kefiru, pomysł na słodkie śniadanie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PANCAKES CEREAL
  • 1 jajko

  • 180 ml  kefiru

  • 1 łyżeczka miękkiego masła

  • 110 g mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią*

  • szczypta soli*

  • PONADTO
  • syrop klonowy*

  • świeże maliny


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia. Użyłam miękkiego masła o temperaturze pokojowej, zamiast tego możesz również wykorzystać roztopione ostudzone masło.
  • Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy, nieco gęstszej niż masa na tradycyjne naleśniki. Taką masę możesz wykorzystać od razu do smażenia placuszków, możesz też pozostawić w lodówce i zużyć kolejnego dnia.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, przesmaruj ją bardzo cienką warstwą masła.
  • Łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta, usmaż na rumiano po obu stronach. U mnie na każdy placuszek przypadała niecała łyżeczka masy, odwracałam je za pomocą widelca – szło całkiem sprawnie.
  • Podawaj z syropem klonowym i świeżymi owocami.


Uwagi:

  • *dla niemowlaka należy pominąć sól, cukier oraz syrop klonowy.

Kategorie przepisów