Mini-tartaletki z bakłażanem

Mini-tartaletki z bakłażanem

Nieskomplikowane w przygotowaniu, a efektowane mini-tartaletki z bakłażanem, czerwonym pesto i mozzarellą. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, robi się je naprawdę szybko i są jak znalazł np. dla niespodziewanych gości.
Pomysł zaczerpnęłam z magazynu „Palce Lizać Extra” 1/2011.

Zdjęcie - Mini-tartaletki z bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MINI-TARTALETKI Z BAKŁAŻANEM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 mały bakłażan (najlepiej wybrać taki dość wąski),
1 kulka mozzarelli,
3 łyżki czerwonego pesto,
2-3 łyżki orzeszków pinii,
1 żółtko

Bakłażany pokroić w cienkie plastry (ok. 0,5 cm). Mozzarellę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 1,5-2 cm większej niż plastry bakłażana (najlepiej szeroką szklanką).
Połowę plastrów bakłażana posmarować pesto i przykryć pozostałymi plastrami. Na każde kółko z ciasta francuskiego nałożyć po dwa zlepione ze sobą bakłażany. Ułożyć na nich plasterki sera i posmarować pozostałym pesto. Na koniec posypać orzeszkami. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w 220 stopniach, aż brzegi ciasta będą rumiane (ok. 15 minut).
Najlepiej smakują na ciepło.

Kategorie przepisów