Mini tarta tatin z winogronami
Prosty przepis na przygotowanie pysznyego deseru owocowego z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego.
Tym razem jako nadzienie posłużyły mi białe i czerwone winogrona. Oczywiście , że wersja moich tart jest bardzo uproszczona , czyli taka na skróty. Można przecież poświęcić im nieco więcej czasu........np. zamiast gotowego ciasta francuskiego przygotować pyszne domowe ciasto kruche lub brise, spód foremek wypełnić karmelem, ale co tam ..........te również są niezwykłe , w sam raz na niedzielny powdwieczorek lub deser.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- ok. 300 g winogron
- 50 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Foremki do zapiekania posmarować masłem. i posypać częścią cukru.
Umyte winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i poukładać dość ciasno w foremkach . Posypać pozostałym cukrem, obłożyć resztą masła. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki i starannie przykryć nimi wierzch owoców. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, można posmarować jajkiem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 ° C i piec przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odczekać chwilkę , po czym odwrócić foremki, wyjąć ciasteczka i ułożyć na półmisku owocami do wierzchu.