Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone

Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone
Zdjęcie - Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio słodycze są u nas od święta. Podobne serniczki przygotowałam na jedną z uroczystości rodzinnych. Od tamtej pory moja starsza córka jadłaby je niemal codziennie. Niestety tak dobrze nie ma. Czasem jednak daje się namówić i takie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam.
Zdjęcie - Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki:
  • 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych
  • 60 g stopionego masła
  • 500 g twarogu na sernik
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 jajka
do dekoracji można użyć:
  • maliny
  • prażone migdały
  • sos truskawkowy/malinowy
  • wiórki czekoladowe


wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy by nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Masą serową wypełniamy papilotki, nakładamy 2 łyżki do każdej muffinki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150°C

Kategorie przepisów