Mini serniczki z galaretką z owocami

Mini serniczki z galaretką z owocami

Zdjęcie - Mini serniczki z galaretką z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś propozycja deseru na ciepłe wiosenne popołudnie. Sernik trzeba co prawda upiec, ale później dobrze schłodzić żeby galaretka zastygła. Podaje się go na zimno. Dobrze smakuje z owocowym sokiem lub po prostu z kawą. Można podawać go z bitą śmietaną. Mój pomysł na deser dla mamy z okazji jutrzejszego święta a zapewniam że i dzieciom będzie bardzo smakował. Oczywiście moje serniczki są w wersji mini, chociaż ta dzisiejsza to bardziej XL, ale sernik ten można przygotować również w tradycyjnej okrągłej formie. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce. Polecam.Zdjęcie - Mini serniczki z galaretką z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 7 mini serniczków w rozmiarze XL: - masa serowa:

  • 450g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 110g cukru

- spód:

  • 200g ciasteczek digestive
  • 95g masła

- galaretka:

  • opakowanie dowolnej galaretki
  • puszka owoców

Twaróg wrzuć do blendera, niestety nie miałam zmielonego twarogu więc najpierw musiałam zmielić. Następnie do zmielonego twarogu dodaj jajko, wanilię, cukier i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Mini serniczki z galaretką z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rozpuść masło i odstaw na bok. Rozgnieć ciasteczka na proszek. Możesz albo wrzucić je do woreczka, woreczek szczelnie zamknąć i uderzając wałkiem kuchennym rozbić ciasteczka na proszek, albo zmielić je w blenderze. Do rozgniecionych ciasteczek wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczka przełóż do papilotek. Dobrze ubij je do dna albo tyłem łyżki, albo palcami. Następnie na każdy spód ciasteczkowy nałóż przygotowany wcześniej ser. Zdjęcie - Mini serniczki z galaretką z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestudzenia. Możesz wyjąć z formy na czas studzenia.
W międzyczasie przygotuj galaretkę. Rozpuść opakowanie dowolnej galaretki w zmniejszonej, w stosunku do zalecanej, ilości gorącej wody (gdy to jest 500ml na opakowanie galaretki, użyj 400ml). Odstaw galaretkę na bok do przestudzenia.
Zimne serniczki przed zalaniem galaretką umieść z powrotem w formie. Poukładaj na ich wierzchu owoce. Następnie zalej galaretką, najlepiej żeby galaretka zaczynała już tężeć. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Zdjęcie - Mini serniczki z galaretką z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów